Atopikerna bidrar med sin erfarenhet - gör det du också!

Vill du också vara med och bidra med din kunskap om och erfarenhet kring hur det är att leva med atopiskt eksem? Här under Aktuellt kommer Atopikerna att sprida pågående enkäter, forskningsstudier och undersökningar där du kan bidra med din expertis som egenerfaren.

Tack för att du bidrar!

Undersökningar just nu

Vill du vara med i en intervju inför utvecklingen av ett nytt läkemedel fritt från steroider?

Just nu pågår utveckling av en ny kräm mot atopiskt eksem. I samband med utvecklingen vill företaget bättre förstå hur vardagen för personer med atopiskt eksem påverkas av sjukdomen. Atopikerna har i detta samarbete hjälpt till i framtagandet av intervjufrågor för att få till så relevanta och träffsäkra frågor som möjligt, men är i övrigt inte med i produktutvecklingen av denna nya medicin.  

 

Nu söker företaget efter personer som lever med atopiskt eksem och som vill delta i en sådan intervju. Intervjuerna kommer ta plats mellan juni och augusti och ta upp till 60 minuter över Zoom. Det är tillåtet att vara anonym, och alla svar under intervjun anonymiseras. Detta är chansen att vara med och påverka utvecklingen av ett nytt framtida läkemedel mot atopiskt eksem helt fritt från steroider!

 

Har du frågor kring studien eller vill anmäla dig till en intervju är du välkommen att läsa mer här på företagets hemsida. 

TirMED tom.png

Forskningsstudier just nu

¤ Vill du vara med i ett forskningsprojekt kring hudens barriärfunktion?

Ansvarig för studien är professor och överläkare Chris Andersson på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Studien söker frivilliga över 18 år som är diagnosticerade av läkare och lider av atopisk dermatit (eksem) och har vana att själva hantera sitt eksem med olika salvor och förebyggande åtgärder. Förhoppningen är att kunna hjälpa patienter att i tidig fas kunna identifiera risk att utveckla atopisk dermatit eller eksem. Studien innefattar mätning med ett instrument (som redan används i vården) på huden. Undersökningen är helt smärtfri och besöket tar ca 30 min och ersättning ges på 500kr, innan skatt till deltagare som genomgår undersökningen.

För anmälan, mer info och kontaktuppgifter till ansvarig professor för studien - läs här. 

¤ Självguidad KBT vid Atopiskt eksem

Du som lever med atopiskt eksem kan nu vara med och prova ett program för psykologisk egenvård. Syftet är att hjälpa dig att hantera känslomässiga och praktiska utmaningar i att leva med eksem. Särskilt fokus i programmet är att hantera klåda och kliande.

 

Programmet består av texter och övningar baserade på kognitiv beteendeterapi (KBT) som du gör på egen hand. Det fungerar direkt i webbläsaren på både dator och mobil. Det ingår i en studie, vars främsta syfte är att utvärdera hur verktygen för egenvård fungerar, samt även hur de går att utveckla vidare.

 

Studien bedrivs i ett samarbete mellan Centrum för psykiatriforskning (Karolinska institutet/Stockholms läns sjukvårdsområde) och Hudmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Läs mer på

www.stodochegenvard.se

OBS! nu är anmälan stängd, men man får gärna skriva upp sig på väntelista till en liknande studie som har trolig start i höst: https://egenvard.webcbt.se/registration/17029

forskningsbild.jpeg