Atopikerna bidrar med sin erfarenhet - gör det du också!

Vill du också vara med och bidra med din kunskap om och erfarenhet kring hur det är att leva med atopiskt eksem? Vill du också öka möjligheten att sprida förståelse och kännedom om atopiskt eksem till samhället, forskningen och vården? Eller vill du anmäla dig till studier där du erbjuds testa t.ex en ny tjänst för oss med atopiskt eksem? Här under Aktuellt kommer Atopikerna att sprida pågående enkäter, forskningsstudier och undersökningar där du kan bidra med din expertis som egenerfaren. Tack för att du bidrar!

________________

Undersökningar just nu:

Inget aktuellt just nu

Forskningsstudier just nu:

 

¤ Vill du vara med i ett forskningsprojekt kring hudens barriärfunktion?

Ansvarig för studien är professor och överläkare Chris Andersson på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Studien söker frivilliga över 18 år som är diagnosticerade av läkare och lider av atopisk dermatit (eksem) och har vana att själva hantera sitt eksem med olika salvor och förebyggande åtgärder. Förhoppningen är att kunna hjälpa patienter att i tidig fas kunna identifiera risk att utveckla atopisk dermatit eller eksem. Studien innefattar mätning med ett instrument (som redan används i vården) på huden. Undersökningen är helt smärtfri och besöket tar ca 30 min och ersättning ges på 500kr, innan skatt till deltagare som genomgår undersökningen.

För anmälan, mer info och kontaktuppgifter till ansvarig professor för studien - läs här. 

¤ Självguidad KBT vid Atopiskt eksem

Du som lever med atopiskt eksem kan nu vara med och prova ett program för psykologisk egenvård. Syftet är att hjälpa dig att hantera känslomässiga och praktiska utmaningar i att leva med eksem. Särskilt fokus i programmet är att hantera klåda och kliande.

 

Programmet består av texter och övningar baserade på kognitiv beteendeterapi (KBT) som du gör på egen hand. Det fungerar direkt i webbläsaren på både dator och mobil. Det ingår i en studie, vars främsta syfte är att utvärdera hur verktygen för egenvård fungerar, samt även hur de går att utveckla vidare.

 

Studien bedrivs i ett samarbete mellan Centrum för psykiatriforskning (Karolinska institutet/Stockholms läns sjukvårdsområde) och Hudmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Läs mer på

www.stodochegenvard.se

OBS! nu är anmälan stängd, men man får gärna skriva upp sig på väntelista till en liknande studie som har trolig start i höst: https://egenvard.webcbt.se/registration/17029

___________________

Film om behandling vid atopiskt eksem

Visste du att det finns en behandlingstrappa för oss med atopiskt eksem? Den illustrerar hur vård och behandling ska ges enligt de europeiska riktlinjerna. Som ett steg att höja vår kunskap om tillgänglig behandling och med hopp om en bättre dialog mellan patient och hudläkare som möjliggör en god och jämlik vård har Atopikerna producerat en film. 

Du kan läsa mer om varje steg i trappan under behandling av atopiskt eksem.

Fokus på egenvård i samarbete med Apoteket

Apoteket AB har en vision om "Ett liv i hälsa"och vill göra det enklare att må bra. Lagom till den internationella dagen för atopiskt eksem 14 september 2020 utökade Apoteket AB sin hemsida under rådgivning med ett alldeles eget tema som handlar om atopiskt eksem. Tillsammans ger Apoteket AB och Atopikerna dig rådgivning för att lära dig mer om atopiskt eksem, få enkla tips samt få råd för en klok handtvätt så här i tider av Covid-19 och extra noggrann handhygien.

Atopikerna lanserar nyhetsbrev

Nu lanserar vi äntligen vårt nyhetsbrev "HEJAtopiker" - fyllt med nyheter, aktuell forskning, tävlingar och erbjudanden som är relevanta just för dig med atopiskt eksem! 
Hittills har du kunnat läsa om Internationella dagen för atopiskt eksem, Kognitiv Beteendeterapi för eksempatienter, Valle Marina solresa, nya ambassadörsnätverket och ett nationellt kvalitetsregister för atopiskt eksem mm. Mer läsning hittar du här.

Trevlig läsning!