Egenvård är en av de mest grundläggande delarna och förutsättningarna för att få kontroll över sina atopiska eksem. Vi på Atopikerna är ständigt på jakt efter verktyg, lösningar eller idéer som kan underlätta för atopiker i deras egenvård. Det kan handla om allt ifrån användarvänliga digitala lösningar, smörjteknik och behandlingsplan till app.ar, smörjschema och att själv kunna identifiera triggers i vardagen. Här nedan har vi samlat några initiativ. Vet du fler egenvårdsverktyg som kan vara aktuella? Maila oss gärna!
bild rätt din behandlingsplan.png

Sverige

Atopikerna vill lyfta vikten av en god och jämlik vård genom att lansera Din behandlingsplan.

Tillsammans med vårdpersonal inom hud har vi arbetat fram en mall som ska hjälpa dig att få en helhetsbild över din behandling, mål, ordinationer samt hur och när uppföljning sker.

Det ska inte spela någon roll var i landet du bor för att få en tydlig behandlingsplan av ditt atopiska eksem. Skriv ut denna och ta med till ditt nästa läkarbesök. 

poem 2.png

Sverige

Patient Oriented Eczema Measure (POEM) är utvecklat av University of Nottingham och används i kliniska studier på atopiskt eksem. Testet består av 7 frågor och är inte avsett att diagnostisera atopiskt eksem, detta görs av läkare. Däremot kan testet användas som ett verktyg för dig själv att utvärdera svårigheten av ditt atopiska eksem, t.ex under pågående behandling för att se förbättring eller ej.  Du kan nu också ladda ned en app "My Eczema Tracker" för att enkelt göra detta POEM-test direkt i mobilen.

min berättelse bild.png

Sverige

En del av den internationella dagen för atopiskt eksem handlar om att uppmärksamma oss som kämpar, inge hopp, dela sin förtvivlan, kanske ge någon inspiration eller bara få skriva av sig. Allt för att visa att ingen är ensam med sina atopiska eksem. Här har du möjlighet att skriva just din berättelse med dina ord. Om du ger ditt medgivande kommer vi att publicera din berättelse här på hemsidan - såklart anonymt om man vill.

Välkommen med din text.

Berättelse 1

Berättelse 2