Atopikernas onlineseminarium på internationella dagen för atopiskt eksem slog rekord i intresse

Updated: Sep 25, 2021

Den 14:e september var det återigen dags för Internationella dagen för atopiskt eksem, Atopikernas helt egna dag. Det var den 4:e gången som dagen firades i Sverige, och precis som i fjol anordnade Atopikerna eventet i digitalt format. Det blev en hit!

Livesända onlineseminariet lockade till sig över 500 anmälda, ett nytt rekord!


Text: Linnéa Elfving


Fokus för årets dag låg på Rätt behandling och rätt vårdnivå till personer som lever med atopiskt eksem. Föreläsarna på onlineseminaret gick igenom grunderna om atopiskt eksem, liksom sambandet med psykisk ohälsa. Dessutom släpptes exklusivt material under veckan som handlade om bl.a internet-KBT och atopiskt eksem – ett nytt och digitalt sätt att bedriva egenvård mot upplevd stress och klåda vid atopiskt eksem. Vidare fick vi lyssna till experter som informerade om mjukgörande, kortison och systembehandling. Syftet med den stora dagen och den fortsatta veckan var att öka kunskapen hos patienter, närstående och vårdpersonal genom föreläsningar och filmer. Samtidigt har Atopikerna lanserat användbara verktyg som kan stärka vårdrelationen; såsom behandlingstrappan och en en individuell behandlingsplan.

− Det har varit en ära att få bidra med min föreläsning för er idag och jag hoppas jag kan komma till Sverige snart igen, säger Christian Vestergaard, överläkare och forskare inom atopiskt eksem med ett stort intresse för psykisk ohälsa.


Se hela seminariet och det övriga materialet från den internationella dagen här.

Bli EKS-pert på hudsjukdomen och hur du kan förbereda dig inför ditt vårdbesök.


-