Utsatta händer i corona-tider

I corona-tider uppmanas vi att tvätta händerna ofta och länge. Det kan både framkalla eller förvärra handeksem för oss med känslig hud. Alltför sällan påminner vi oss om vikten av att också smörja händerna efteråt. Professor Maria Bradley från Karolinska universitetssjukhuset menar att allt fler nu söker för handeksem.

Vi är många som upplever att våra händer utsatts för hård press under pandemin när Folkhälsomyndigheten rekommenderat oss att vara extra noga med handhygienen. På offentliga platser är det svårt att styra över val av tvål. När det dessutom inte erbjuds mjukgörande i anslutning till tvål blir det lätt att vi glömmer att smörja in händerna efteråt.

Barn är extra utsatta

Extra utsatta är barn i förskolemiljö som ofta behöver stöd och påminnelse om handtvätt. Dessvärre är det sällan som det erbjuds mjukgörande kräm till barnen på förskolor. Den danska patientföreningen för personer med atopiskt eksem ”Atopisk eksemforening” har drivit på de danska myndigheterna att i ett brev uppmana och rekommendera alla skolledningar att ge goda råd om att använda mjukgörande efter varje handtvätt eller så ofta som möjligt. Läs rekommendationer riktat till barn från den danska Sundhetsstyrelsen till alla skolledningar.

Tvål eller handsprit?

När dina händer är synligt eller kännbart smutsiga ska du använda tvål och vatten, men ett bra tips är att använda ljummet vatten, skölja ordentligt och torka noggrant. Smörj därefter rikligt med en oparfymerad mjukgörande kräm. Handsprit är att föredra när händerna inte är synbart smutsiga. Det är mindre irriterande för hudbarriären. Tips för natten kan vara att använda en fet handkräm och bomullsvantar. Läs artikeln med professor Maria Bradleys tips i sin helhet på Janusinfo.