Ordförande har ordet

Bästa medlemmar,

En hudläkare sade till mig en gång ”Är det någon gång man ska ha atopiskt eksem så är det nu”. Hon syftade på alla nya behandlingar som ligger och väntar på att bli godkända och registrerade. När jag själv var på mitt senaste hudläkarbesök och hade avslutat en behandling så sade jag att vi väl får se om vi behöver återaktivera behandlingen nästa år. Hon svarade : ”vid den tidpunkten har det säkerligen kommit nya läkemedel att överväga”. Det handlar främst om det fjärde steget i behandlingstrappan bland systembehandling och biologiska läkemedel. Det bedrivs nu mer forskning än någonsin på området atopiskt eksem för att förstå sjukdomen och flera nya behandlingar är på ingång. Det är ett viktigt och hoppingivande budskap som ni kan läsa mer om i detta nyhetsbrev.

Det har varit en märklig vår. Vi har utmanats som samhälle på många sätt. På ett sätt har vi atopiker också varit extra utsatta sett till rekommendationerna om tät handtvätt, vilket kan ha utvecklat eller förvärrat redan pågående handeksem. Jag vet inte hur det ser ut i era badrum, men hemma på mitt handfat står diverse milda tvålar, duscholjor och handkrämer på rad som ett eget apotek. Än är inte pandemin och all handtvätt över - kom ihåg att alltid smörja efter handtvätt!

Det är med stor glädje vi lanserar Atopikernas Nyhetsbrev “Hejatopiker”.

Vi vill med detta nyhetsbrev nå ut till alla medlemmar med senaste informationen kring atopiskt eksem. Det kan handla om fakta, nya rekommendationer, medlemserbjudanden, aktuella ämnen och omvärldsbevakning. Det är även ett sätt för oss som patientförening att berätta och hålla er medlemmar uppdaterade om vår föreningsverksamhet; projekt, samarbeten och events. Och apropå föreningsaktiviteter; Atopikerna har ett drömprojekt att vara med och skapa en strukturerad ”eksemskola”, likaså att vara drivande i att det tas fram nationella riktlinjer för vården av atopiskt eksem. Det är dags nu. Ju fler medlemmar vi blir desto kraftigare röst får vi när vi gemensamt ropar efter en god och jämlik vård.

Välkommen att ansluta med din röst!

Sophie, ordförande Atopikerna