Vad är atopiskt eksem?

European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) är författarna bakom de europeiska kliniska riktlinjerna för behandling av atopiskt eksem. De har låtit en expertgrupp svara på de mest vanliga frågorna kring atopiskt eksem. Här kan du ta del av svaren.

För dig som vill läsa mer om atopiskt eksem, omvårdnad, metod och behandling finns ett kompendium författat av Astma-, Allergi- och KOLsjuksköterskeföreningen.

Ladda ned kompendiet här.

Atopiskt eksem är en kronisk, kliande och inflammatorisk hudsjukdom och är den vanligaste kroniska hudsjukdomen hos barn. Förekomsten av atopiskt eksem ökar, vilket beskrivs även i andra länder med västerländsk livsstil. Orsaken till ökningen är okänd. Bland vuxna brukar man säga att 3-10 % lever med atopiskt eksem. Cirka 20 % av svenska barn drabbas, ofta före fem års ålder, men kan även debutera i vuxen ålder. Detta innebär att en stor del av Sveriges befolkning är drabbad. De flesta har lätta till måttliga besvär, men cirka 5 % har svår sjukdom. Det är viktigt att betona att även ett måttligt eksem kan påverka livskvaliteten påtagligt. 


Atopiskt eksem som hudsjukdom är multifaktoriell och beror på ett samspel mellan arv och miljö. Hudens barriärfunktion är nedsatt hos personer med atopiskt eksem. Torr hud med nedsatt barriärfunktion brukar benämnas som själva defekten vid eksem. Det beror bl.a på att atopisk hud har en sänkt halt av vissa fetter och en brist på det strukturella proteinet filaggrin. Denna barriärskada leder till ökad genomträngning av irritativa ämnen, mikroorganismer och allergen som kan starta och underhålla den inflammatoriska reaktionen i huden.

Bild används med godkännande från ACO

  • Instagram Social Ikon

©2020 by Atopikerna. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now